FRI FRAGT VED KØB OVER 399 DKK • 365 DAGES RETURRET • LEVERING 1-2 DAGE

Bedste kaffebønner: En komplet guide til kaffebønner (2020)

Opdateret: 31. maj 2020

I denne artikel gennemgår vi nogle af de bedste kaffebønner, der findes på markedet i øjeblikket. Kaffe er naturligvis meget personlig, og det er ikke alle bønner der falder i alles smag. De kaffebønner vi mener er bedst, skal man derfor sørge for at smage, og på den baggrund komme med sin egen vurdering af kvaliteten. Smag er individuel, og den er bygget op på en lang række af parametre. Først og fremmest er det ikke alle der bryder sig om smagen af kaffe, men for os der gør, så er det ikke en dårlig ide at finde frem til de bedste kaffebønner.

Smagssansen er en af de mest komplekse sanser mennesket har. Den er primært defineret af ens smagsløg der sidder på tungen, og som herefter sender impulser til smagscenteret i hjernen. Overordnet set kan man opdele smagssansen op i 5 dele. Det er også disse 5 definitioner vi ofte benytter, når vi skal forsøge at definere en smagsoplevelse. Dette gælder også særligt når vi taler om kaffebønner. De 4 mest almindelige smagskategorier er:

  • Sødt
  • Salt
  • Surt
  • Bittert

I 2001 blev en ny smagskategori tilføjet til listen så den i dag består af 5 forskellige. Det er nemlig Umami. Da definitionen af umami-smagen er relativ ny, så er det også de færreste der kender til den. Overordnet set betyder umami velsmag på japansk. Vi kender primært umami-smagen fra tomater, særligt soltørrede tomater, Svampe, Tang og flere andre.

Når det kommer til at smage en kaffe, er det derfor vigtigt, at man har alle 5 smagssanser i baghovedet. De fleste af os har ofte hørt hvordan kaffen kan smage bittert, men i virkeligheden er smagsnuancen i en kaffe, der er lavet på nogle af de bedste kaffebønner, langt mere kompleks.

Kaffebønner og opbevaring

Før vi kommer til vores liste over nogle af de bedste kaffebønner, er det også vigtigt at nævne noget omkring opbevaringen af kaffebønner. Det har nemlig stor betydning for smagen af kaffen.

Generelt er det bedst at få dine kaffebønner friskristet. Hele bønner der er helt friskristet har nemlig den stærkeste aroma og smag. Lige så snart du har fået kaffebønnerne, er det vigtigt at opbevare dem mørkt og køligt. De fleste kaffebønner kommer i en pose der ikke er gennemsigtigt, hvormed du er sikret at de opbevares mørkt. Men husk også at holde dem kølige.

Overordnet set skal man helst ikke beholde kaffebønnerne i længere tid end 1 måned fra de er blevet ristet. Har man først åbnet posen, skal den helst bruges inden for 2 uger.

Ristning af kaffebønner

Som nævnt ovenfor skal man helst ikke have kaffebønner, hvor der er gået mere end en måned siden de blev ristet. I de fleste supermarkeder finder du desværre ikke hele kaffebønner, hvor ristedatoen er angivet. I stedet står der typisk en “mindst holdbar” dato. Den er dog for det meste op til 2 år ude i fremtiden, så det fortæller dig stadig ikke, hvornår kaffen blev ristet.

Det kan derfor anbefales, at man går i en specialbutik eller endnu bedre en butik der har eget risteri. Bag på enhver pose med gode hele kaffebønner, kan du altid læse hvilken dato de blev ristet. Som tidligere nævnt er både smagsnuancerne og duften bedre i friskristede kaffebønner, så det er ikke helt uvæsentligt.

Forskellige typer af kaffebønner

Når det kommer til kaffebønner findes der en hel terminologi med forskellige begreber omkring kaffe. Man opdeler først og fremmest kaffebønner i 2 kategorier:

  • Arabica kaffebønner
  • Robusta kaffebønner

Arabica kaffebønner anses ofte for at have en højere kvalitet i smagen. De vokser i højere terræn og giver bønnerne mulighed for at udvikle smagen over længere tid, da planten gror en smule langsommere i højere luftlag. Cirka 70% af alle kaffebønner der bliver solgt i Danmark er af typen Arabica. Smagen af Arabica kaffebønner er ofte lidt sødere end Robusta og har en mere blød og rundet smag.

Robusta kaffebønner indeholder mere koffein end Arabica. De er mere modstandsdygtige og kan derfor nemmere produceres i store mængder. Det skyldes også, at de gror hurtigere end Arabica kaffeplanter. Det er derfor at denne type kaffebønne for det meste benyttes til at lave instant-kaffe. Robusta kaffe smagen er for det meste mere bitter og skarp i smagen.

Kaffen kan også bruges til at lave tyrkisk kaffe. Tyrkiet er netop hvor vi har vores produktion af underbukser

De bedste kaffebønner (guide 2020)

Ovenstående informationer giver en god baggrundsviden i fht. hvilke typer af kaffebønner der findes, og hvordan man sørger for at håndtere dem på bedst mulig måde. Det nytter ikke noget at købe dyre bønner, hvis man lader dem ligge ude på køkkenbordet i flere måneder og samtidig giver dem masser af lys. Sørger man får at opbevare dem på rette vis, samt have styr på hvilken dato de blev ristet, så er man sikret, at man får den bedste smagsoplevelse. Dermed kan vi nu præsentere nogle af de bedste kaffebønner på markedet lige nu.

Vi starter fra bunden og bevæger os herefter opad i takt med at kvaliteten på kaffebønnerne stiger:

Guatemalan Antigua kaffebønner

Bedste kaffebønner

Guatemalan Antigua kaffebønner kommer naturligvis fra Guatemala. Guatemala ligger lige syd for Mexico og er hjem for en lang række af regnskove, templer fra Mayaerne samt en række vulkaner. Sidstnævnte spiller en rolle i de kaffebønner, der kommer fra landet. Regionen ligger i en dal med hele 3 vulkaner rundt om. Bønnerne kommer fra kaffeplanter der gror cirka 1500 meter over vandets overflade, der er et ideelt miljø for planten. Jorden er rig på minarealer takket været vulkanerne og klimaet er samtidig stabilt. Begge dele er med til at gøre forholdende optimale for kaffeplanten. Dermed sniger den sig med på vores liste over de bedste kaffebønner

Harrar kaffebønner fra Etiopien

Bedste kaffebønner

Etiopien anses for mange som at være et af de lande der producerer de bedste kaffebønner. Derfor optræder landet også flere gange på denne liste. De første kaffebønner vi gerne vil nævne, er derfor den Etiopiske harrar kaffe.

Kaffeproduktionen fra Harrar er et af de ældste steder, der stadig er i drift. Alt håndtering gøres i hånden, og den har ry for at være krydret og med små nuancer af vin. Ligesom de fleste andre gode kaffebønner, så gror kaffeplanten i 1500-2000 meters højde i Oromia regionen i det sydlige Etiopien. Modsat nogle af de andre kaffebønner på listen, så bliver Harrar tør-forarbejdet. Dette gøres ved at frugterne fra kaffeplanterne plukkes, og herefter bliver de lagt ud for at tørre i solen. Når de har tørret tilstrækkelig længe, kan man pille skalden af og dermed finde ind til kaffebønnen. Tørring af bønnerne er den mest almindelig måde at bearbejde kaffe på, men længere nede på vores liste over de bedste kaffebønner, vil vi alligevel støde på en “våd” bearbejdning.

 

Kaffebønner Huila-provinsen i Columbia

Kaffebønner Columbia

Når man taler om kaffeproducerende lande, så vil Columbia ofte være et af de lande, man først tænker på. Udover Brasilien og Vietnam. er det også det land, der producerer mest kaffe på verdensplan. Samlet set bliver der eksporteret omkring 800.000 tons kaffe fra Columbia hvert år. Derfor findes der naturligvis også nogle af de bedste kaffebønner netop her fra.

Huila provinsen er den region der producerer mest kaffe i Columbia. Samtidig opnåede provinsen i 2013 en status som “Denomination of Origin” også forkortet PDO. Det er den samme status man kender i særdeleshed hos Champagne der kun kan kaldes champagne, hvis det kommer fra netop Champagne regionen i Frankrig. En lang række af oste har samme status som f.eks. camembert oste.

Kaffebønner fra Huila-provinsen har fået et ry for at lave særlig god kaffe. Aromaen er sød og generelt har kaffen en frugtig smag med en sødme, der er kendetegnet kaffebønnerne fra provinsen.

 

Kaffebønner fra Nicaragua

bedste kaffebønner Nicaraqua

Den næste på vores liste over bedste kaffebønner er lidt mere generel. Nicaragua er en af de mindre kaffeproducerende lande, og derfor har vi også valgt at tage hele landet med, selvom der naturligvis også kan være store kvalitets forskelle, imellem de kaffebønner der bliver eksporteret fra landet.

Nicaragua ligger nummer 12 på listen over de lande der producerer mest kaffe. Samlet set bliver der eksporteret 132.000 tons kaffe om året. Kaffen blev introduceret af katolske missionære tilbage i 1700 tallet og er i dag blevet en af de vigtigste produkter der eksporteres fra landet. I landet finder man også nogle af de største kaffebønner kaldet “Elefant” bønner.

Derudover produceres omkring 95% af alt kaffen i landet som “Shade-grown”. Dette betyder, at planterne er i deres naturlige miljø og vokser i skyggen fra større træer. Man har altså undladt at fælde træer og dermed ødelægger man ikke habitatet omkring kaffeplantagerne. Det skulle efter sigende samtidig give en bedre smag i kaffen.

Smagen fra kaffe er en smule syrlig og med elementer af chokolade. Er man derfor til en lidt mere syrlig kaffe er denne et must have.

 

Kona kaffebønner fra Hawaii

Kona kaffe hawaii

Vores anden sidste kaffe på listen over de bedste kaffebønner kommer fra et sted, man normalt ikke forbinder med kaffe, nemlig Hawaii. Men inden vi går igang med at gennemgå hvorfor kaffen er exceptionelt god, så skal vi først gøre opmærksom på, at man kan risikere at få kaffe fra Kona der langt fra har en høj nok kvalitet.

I følge lov fra Hawaii, må man certificere kaffen fra Kona, såfremt den indeholder minimum 10% bønner fra Kona. De resterende 90% kan derfor være billigere bønner og, man får langt fra den kvalitet man må forvente, hvis kaffen indeholdte 100% Kona kaffebønner.

Når man først har fundet en kaffeproducent hvor det er tydeligt de kun benytter 100% kaffebønner fra Kona, så kan man herefter dykke ned i kvaliteten. Kaffe fra Hawaii er nemlig opdelt i 8 kvalitetskategorier, der starter fra “Mixed natural prime” og helt op til “Extra Fancy.

Kaffebønner fra Kona på Hawaii er prisvindende kaffe. Den er lys og frugtig i smagen og med eftersmage af passionsfrugt. Kaffeplanten opnår sin rige smag igennem den vulkanske jord på Hawaii, der er et unikt mikroklima.

De fleste kaffebønner man køber fra Kona vil først blive ristet, når man køber dem. Dermed opnår man den fulde smagsoplevelse og undgår at smagen og aromaen forsvinder for hurtigt.

 

Etiopisk Yirgacheffe kaffe

Etiopisk kaffe

Til sidst på vores liste har vi en af de mest prisvindende kaffebønner. Det er ikke tilfældigt, at den ligger nummer 1 på vores liste over de bedste kaffebønner. Den skaber en smagsoplevelse, man ikke finder andre steder når det kommer til kaffe.

Kaffeplanten har groet vildt igennem flere tusinde år i Etiopien, og det er da også her traditionen for kaffe er opstået. Fortællingen går på, at en fårehyrde opdagede kaffens egenskaber omkring år 500. Han havde observeret sine får, og hvordan de til tider blev ekstra “friske”, når de befandt sig i visse områder. Hurtigt fik han kædet det sammen med nogle af de bær fårene spiste, nemlig bærene fra kaffeplanten. Herefter lykkedes det hyrden, sammen med en munk, at koge bærene op til hvad der senere skulle vise sig at blive til kaffe.

Som tidligere nævnt er vi nu kommet til en kaffe der bliver “våd” bearbejdet. Dette er modsat de fleste andre kaffebønner, der bliver “tør” bearbejedet. Bearbejdningen foregår ved at man vasker de grønne kaffebønner straks efter de er blevet plukket. På den måde fjerner man stille og roligt skalden, og til sidst får man kaffebønnen. Det giver en mere fugtig bønne med en fugtighedsprocent på lidt over 10%. Det giver kaffen en renere smag og en særlig syrlig smag, man ikke opnår ved en tørring.

Yirgacheffe kaffe bliver af mange anset som verdens bedste kaffe. Derfor endte den også som den sidste kaffe på vores liste over nogle af de bedste kaffebønner.

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

StørrelseMål om livet (cm.)Mål om brystkassen (cm.)
S76 - 8291 - 95
M83 - 8696 - 99
L87 - 94100 - 104
XL95 - 101105 - 109
XXL102 - 107110 - 117