Bluelight briller – de smarte briller med gode fordele

Opdateret: 11. marts 2021

Det er blevet mere og mere populært at benytte sig af de famøse bluelight briller. Og det forstår man da også godt. De har en virkelig smart funktion. Noget som man måske ikke lige tænker over. Måske går du og overvejer om bluelight brillerne er noget for dig. Derfor har vi herunder lavet en guide, som forklarer dig, hvad brillerne er for nogen og hvilken funktion de har. 

 

Bluelight briller og søvn:

Bluelight briller er egentlig en brille som kan fås med og uden styrke, men det er ikke det, som er det man skal fokusere på. I gamle dage hvor der ikke var noget der hed computer og telefoner. Dermed heller ikke noget der hed at sidde med telefonen lige indtil, man lukker øjnene om aftenen, eller have fjernsynet kørende hele tiden. Dengang var der naturligt lys om dagen fra solen, og mørkt om aftenen, når solen var gået i seng. Dette var vores kroppe vant til. Men efter der er kommet flere og flere computere og smartphones ind i vores hverdag, bliver vi udsat for mere unaturligt lys. Eller rettere sagt, vi udsætter os selv for mere unaturligt lys i dag end engang. 

bluelight

Melatonin: 

Det der er i det er, at solen udskiller noget der hedder blåt lys, som er med til at holde os vågne. Når der er mørkt, og vi ikke bliver udsat for blåt lys vil kroppen danne et søvnhormon, der hedder melatonin. Dermed bliver vi trætte, når vi ikke bliver udsat for det blå lys, som vi ser fra solen om dagen. Der hvor det så går galt i dag, er når vi udsættes fra kunstigt blåt lys. Det udskiller skærme fra computere, fjernsyn og telefoner nemlig. Vores hjerner forventer ikke at møde blåt lys om aftenen, fordi solen er gået ned. Når vi så kigger på vores skærme om aftenen bliver hjernen snydt til at tro at det er dag, og melatonin vil derfor ikke blive dannet i samme grad. Produktionen kan falde med op til 22%. Dette gør, at vi har meget sværere ved at falde i søvn om natten til trods for, at vi føler os trætte. 

 

Bluelight briller og hovedpine: 

I dag er der mange jobs der kræver, at man flere timer om dagen sidder foran en skærm. Dermed også mange timer hvor man bliver udsat for det kunstige blå lys. Når man sidder foran en skærm er øjenmusklerne hele tiden på arbejde. De skal fokusere, se op, se ned osv. De kommer hurtigt på overarbejde. Man kan ligeledes have tendens til at klemme dem sammen. Når man tænker over hvor mange timer om dagen, man sidder med øjnene sådan, giver det bedre mening hvorfor ens øjne bliver hurtigere udtørrede, og hvorfor det kan gå over til at blive en hovedpine. 

 

Flicker: 

Når man kigger på en skærm blinker man også meget mindre end man burde. Der sidder nemlig noget i skærme som kaldes flicker. Det er indbyggede LED-pærer, som faktisk sidder og blinker hele tiden. De blinker blot så hurtigt, at man ikke når at opfange det. I virkeligheden sidder du og kigger på et mindre lysshow af en masse blinkende pærer, når du kigger på en skærm. Dette medfører, at vi får sværere ved at koncentrere os samt gør os trætte. Men fordi kroppen ikke har produceret melatonin, som vi hørte om tidligere, så føler vi os trætte, men kan ikke falde i søvn. Det gør også, at vores produktivitet falder, og derfor ville disse briller være smarte at have på på arbejdet. 

 

briller

De forskellige slags bluelight briller: 

Der findes et hav af forskellige slags bluelight briller. Lige fra med og uden styrke til forskellige modeller. Ligeledes findes der en masse forskellige udbydere, så det handler om at læse om de forskellige inden man vælger, hvor man ønsker at købe dem fra. Du kan bl.a. købe dem her: Denne hjemmeside tilbyder både bluelight briller til dagsbrug og aftenbrug. 

Man kunne måske tænke, at når det var en speciel slags brille, ville der også være et lille udvalg i modeller. Måske ville man også tænke, at modellerne ikke var de flotteste. Tænker du dette kan du godt tro om igen. Der findes nemlig rigtig mange forskellige modeller. Mange af dem er klassiske tidsløse som passer til alle, men man kan også sagtens få moderne briller. Udvalget er heldigvis stort. Du kan helt sikker finde noget, du synes om. 

 

Hvem har behov for at bruge dem?:

Næsten alle mennesker ville have gavn af at benytte sig af bluelight briller. Først og fremmest er det rigtig godt for dem af os, der sidder foran en skærm en stor del af dagen. Det kan være hvis man er studerende eller har et job hvor det kræver, at man sidder ved en computer. Da de fleste af os ser fjernsyn eller på anden vis sidder foran en skærm om aftenen, vil disse briller altså være gode for de fleste af os. Netop fordi vi ser på en skærm om aftenen bliver vi udsat for kunstigt blåt lys på det forkerte tidspunkt, og vi får derfor ikke dannet den rette mængde melatonin. 

Bluelight brillernes pris varierer også fra udbyder til udbyder. Dette skal man selvfølgelig også have med i sine overvejelser, når man skal finde ud af, hvor man vil købe dem. Men oftest så betaler man jo for hvad man får. Derfor kan der selvfølgelig også være forskel på kvaliteten. 

 

Inflammation: 

Som nævnt tidligere udskiller solen også blåt lys. Det blå lys som den udskiller er blot naturlig for os. Derfor er det ikke usundt for os at modtage blåt lys fra solen. Det bliver usundt, når det bliver kunstigt og unaturligt, som er det vi oplever fra skærme. For meget unaturligt blåt lys kan nedsætte risikoen for inflammation. Inflammation er når fremmede bakterier og virusser kommer ind i kroppen. Herved reagerer kroppen ved at udskille hvide blodlegemer. 

 

Andre mindre fordele ved beskyttelse mod unaturligt blåt lys: 

  • Melatonin er ikke blot med til at give os en bedre nattesøvn. Det er nemlig også med til at bekæmpe influenza. Det sker da melatonin forstærker forsvaret imod influenza.
  • For meget unaturligt lys kan medføre hurtigere øjenforkalkning. Dermed kan det på sigt altså påvirke synet, at blive udsat for for meget unaturligt lys. Øjenforkalkning kan nemlig gå ind og påvirke evnen til at se detaljer og farver. 

 

Sådan fungerer brillen:

Bluelight briller er udstyret med et glas som filtrerer det unaturlige lys fra. Dette glas kan ofte have et blåt skær. Disse kan som sagt også fås med styrke, så man ikke er nødt til at gå på kompromis med enten styrken eller bluelight effekten. 

 

Afslutning: 

Måske stod du før og var i tvivl om du skulle anskaffe dig et par bluelight briller. Eller måske vidste du ikke, hvilken effekt de havde. Vi håber, at du efter denne artikel er blevet klogere på disse briller. Vi synes i hvert fald de er smarte. Det er vigtigt at huske, at man i starten kan få lidt mere ondt i hovedet af dem. Ja, mystisk nok. Men det er fordi at kroppen og hovedet skal vænne sig til dem. Derfor vil virkningen først vise sig, efter hovedet har vænnet sig til dem. Når du har vænnet dit hovede til det, kan du gå i gang med at læse alle vores andre spændende artikler herTil sidst er der kun at sige god fornøjelse med dem!

Har du set os?

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

Størrelse Mål om livet (cm.) Mål om brystkassen (cm.)
S 76 - 82 91 - 95
M 83 - 86 96 - 99
L 87 - 94 100 - 104
XL 95 - 101 105 - 109
XXL 102 - 107 110 - 117

Velkommen tilbage

Glemt dit kodeord?

Indtast venligst din email adresse og du vil herefter modtage et link med mulighed for at nulstille din adgangskode