FRI FRAGT VED KØB OVER 399 DKK • 365 DAGES RETURRET • LEVERING 1-2 DAGE

Den perfekte Whiskey sour – En klassisk cocktail

Opdateret: 12. februar 2020

Whiskey Sour

Whiskey Sour er en klassisk cocktail som befinder sig i toppen blandt favoritterne – når det kommer til cocktails. Det er en cocktail, der ikke kræver bartender-skills, men blot nøjagtige mål og du vil få en verdensklasse cocktail. Husk at cocktails er balance helt fundamental, for at opnå den bedste smagsoplevelse.

Som navnet antyder, så er det en syrlig/sur cocktail, der bliver mødt af det søde element. Det er blandt andet derfor den også er vældig populær i det Københavnske og Aarhusianske cocktailbarer.

Springer vi fra 1800tallet op til nutiden 2020, så er der kommet talrige versioner af Whiskey Sour cocktailen. Vi vil tage udgangspunkt i den originale opskrift, som er skrevet af Jerry Thomas i hans bog fra 1862 – The Bartender’s Guide: How to Mix Drinks.

Historien om Whiskey Sour

Cocktailen stammer fra midt 1800-tallet i Amerika. Dog, ved man at britiske sejlere havde drukket drinken lang tid før, den blev dateret i Amerika. Dette skyldes at den proviant som var med vand, ikke altid hundrede procent ren. Derfor anvendte man andre former for væsker til at slukke tørsten. Briterne brugte også lime og citron, som var med til at forebygge visse sygdomme på deres lange ture. Som et sidste led og ’touch’ på drinken, tilføjede man en smule vand og sukker. På den måde blev Whiskey Sour drinken opfundet og havde set dagens lys, før den officielle opskrift kom i 1862 af Jerry Thomas.

National Whiskey Dag

Mangler du en perfekt anledning til at lave en cocktail-aften, så noter dig dette og husk at den 25. august er den Nationale Whiskey Dag.

Den originale Whiskey Sour opskrift

Jerry Thomas’ originale Whiskey Sour opskrift:
Remedium:
– 1 spsk sukker
– ½ glas danskvand/mousserende vand evt. Apollinaris
– (valgfrit: 1 cl æggehvide)
– 2 cl friskpresset citronsaft (halv citron)
– 5 cl amerikansk bourbon whiskey eller rye whiskey.

Sådan gør du:

– Forbered dine ingredienser
– Tag din cocktailshaker og fyld den med isterninger
– Hæld dine ingredienser i dine shaker og ryst – husk at ryste den godt.
– Tag dit cocktailglas og hæld i friske isterninger.
– Filtrer din blanding og hæld den i glasset.
– Færdiggør din Whiskey Sour cocktail med et eller to bær. (evt. kirsebær)

Tip:
Brug aldrig lime eller citronsaft fra flaske/forberedt produkter. Ofte er disse produkter tilsat et sødemiddel, hvilket gør forstyrrer det udtryk, du søger i din cocktail. Brug derfor altid friske citronsaft til din Whiskey Sour. Det vil særligt højne og ikke sænke kvaliteten på din Whiskey Sour.

Æggehvide blev oprindeligt anvendt for at sænke syren og tilføre balance til drinken. Det er et personligt valg om man vil tilsætte æggehvide. Det er ikke særlig udbredt at anvende æggehvide, da der findes et par problemstillinger forbundet med det. F.eks. salmonella, selvom chancen er minimal.

Andre versioner udsprunget fra den originale Whiskey Sour opskrift

Siden opstandelsen af cocktailen, er der kommet talrige variationer af cocktailen. Det kan være forskelligt, hvilken type whiskey, sirup, lime eller grape, som bliver anvendt til cocktailen.

Variation 1: En twist fra den klassiske – Whiskey Sour

Remedium:
– 5 cl amerikansk bourbon whiskey
– 2 cl friskpresset citron/limesaft
– 1,5 cl sukkersirup
– Isterninger
– Økologisk appelsinskal
– Serveres med en hel kanelstang eller en syrlig æbleskive (grønt æble)

Variation 2: Alexis Bourdex Sour – Whiskey Sour

Remedium:
– 1 spsk. Ahornsirup
– 2 kirsebær, plus mere til pynt
– 1 æggehvide
– 3 cl citronsaft
– 6 cl whiskey
– 3 cl Lillet Rouge
– 5 dråber Orange bitter
– 3 cl danskvand
– Serveres med friske bær, isterninger og danskvand.

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

StørrelseMål om livet (cm.)Mål om brystkassen (cm.)
S76 - 8291 - 95
M83 - 8696 - 99
L87 - 94100 - 104
XL95 - 101105 - 109
XXL102 - 107110 - 117