FRI FRAGT VED KØB OVER 399 DKK • 365 DAGES RETURRET • LEVERING 1-2 DAGE

God rom: Din guide til den bedste rom

Opdateret: 10. juni 2020

Rom har en lang historie bag sig og alkohol typen opstod første gang på de vestindiske øer. Nogle af de første optegnelser vedr. rom kommer fra Barbados i midten af det 17. århundrede. Her blev en god rom oprindeligt kaldt for dræber-djævlen.

 

Der findes i dag massevis af forskellige typer af rom, og det kan derfor være svært at manøvrere rundt imellem og finde frem til en god rom. Vi vil i følgende artikel gennemgå nogle af de bedste rom der findes, samt give lidt baggrundsviden i fht. hvilke processer der er medvirkende til at man får en god rom-

Rom bliver ofte associeret med pirater og er en fast del af mange tropiske drinks og cocktails. Rom er ikke, som så mange andre type af alkohol, fastlåst til at skulle blive produceret i ét enkelt område. Det gælder bl.a. en lang række vine og selvfølgelig den velkendte Champagne, der absolut kun kan produceres i Champagne området i Frankrig. Rom har derfor over tid udviklet sig i mange forskellige retninger, og har i dag fået et ry for at være både alsidig og en mere kompleks alkohol type. Forskellige lande og producenter har nemlig udviklet forskellige produktionsteknikker og har dermed været med til at præge både smag, duft og udseende.

Rommens indtog i forskellige lande skyldes i høj grad, hvor let alkoholen er at producere. Samtidig stormede den frem under kolonitiden, hvor man begyndte at handle med en lang række af varer. Handlen startede i takt med, at man begyndte at udforske store dele af verden fra midten af det 15. århundrede og frem til slutningen af d. 17. århundrede. Her handlede man en lang række af varer som forskellige krydderier, tobak, ris, osv. Men særligt en vare var med til at dane vejen for rom, og det var sukker.

Hvordan producerer man god rom?

God rom starter altid med én hovedingrediens, og det er sukker. Sukker i sig selv er ikke nok til at producere rom, men biproduktet Melasse anvender man til produktionen af rom. Udover produktion af rom bruges melasse også til gær og som smagsgivning ved baked beans.

For at melassen kan udvikle en alkoholprocent, som kan benyttes til produktionen af god rom, så skal der først ske en gæringsprocess. Dette foregår typisk i store kar, hvor den blandes med vand. Få dage efter begynder gæringsprocessen og kan herefter bruges videre i destilleringesprocessen.

 

God rom

Destilleringen af rom har en stor betydning for, hvor god en rom det bliver. Der findes flere forskellige metoder til at destillere en god rom, men en af de mest almindelige metoder er en traditionel kolonne-destillering også kaldet for en “Coffey still”. Denne metode kan producere op til 95% sprit og fungerer ved at produktionen kan være kontinuerlig, fremfor at man producerer i små mængder af gangen, som f.eks. er tilfældet ved en potte destillering. Processen til at destillere er relativt simpelt og fungerer ud fra nogle af kemiens grundprincipper, nemlig kogepunktet. De fleste af os ved, at vand koger ved 100 grader, når det vel og mærket er ved 0 meter fra havets overflade. Alkohol koger derimod langt tidligere, nemlig ved en temperatur på kun 78 grader. Dermed kan man udnytte dette ved en destillering, hvor man udskiller alkoholen ved at holde en konstant temperatur, der gør at alkoholen ledes væk og over i en anden beholder.

Forskellige typer af rom

Overordnet set findes der 3 hovedtyper af rom?

1) Hvid eller lys rom
2) Mørk rum
3) Krydret rom også kaldet “spiced rom”

Alle 3 typer vil forekomme i vores liste over god rom.

Guide til god rom

 

Mount Gay Rom

 

 

Mount Gay XO Rom

Denne rom har ligget mellem 5 og 12 år på fad. Den ligger i traditionelle amerikanske tønder der oprindeligt er produceret til Whiskey og Cognac. Alderen og tønderne er med til at give den en undertone af mørk chokolade.

Denne rom tappes en tønde af gangen, hvilket også afspejles på etiketten af flasken hvor der står: “Single Barrel”. Betegnelsen betyder altså, at man tapper hele tønden på én gang og dermed kan være sikker på, at smagen er ensartet og ikke blandet med forskellige typer af rom. Da rommen ligger i tønden igennem flere år, giver det en smag af røget egetræ. Derudover er der tilføjet en smule karamel der giver rommen en sødme.

Flasken kommer typisk i en størrelse på 750 ml. Alkohol procenten på denne rom er på 40% lige ud. Vi anbefaler, at man prøvesmager rommen uden at blande den op. Det kan både gøres uden og “on the rocks”.

 

Zacapa Rom

 

Ron Zacapa rom

Denne højkvalitets rom bliver produceret i den lille by Zacapa i Guatemala. Byen blev grundlagt i slutningen af det 19. århundrede og begyndte hurtigt at have mindre producenter af Rom. Ron Zacapa er dog sidenhen blevet et af byens varetegn. De er særlig kendt for deres Ron Zacapa 23, der er en særlig god rom. Modsat hvad mange tror, så er rommen ikke 23 år gammel, men består derimod af rom der har ligget mellem 6 til 23 år. Rommen bliver destilleret 2300 meter over vandets overflade. I højere luftlag er der en lavere luftfugtighed, hvilket eftersigende skulle være med til at gøre rommen bedre.

Nogle af de ældste flasker rom kom i flasker der var overtrukket af såkaldte “petate”. Det er små håndvævet måtter der er lavet af palmeblade. Traditionen stammer oprindelig fra mayaerne. I nyere tid er man begyndt at lave det samme bånd igen, dog uden at betrække hele flasken.

Rommen vandt desuden 4 år i træk som den bedste “premium” rom. Det er den årlige internationale rom festival der afgør hvilke brands og flasker der er nogle af de bedste. Ron Zacapa vandt i årene 1998, 1999, 2000 og 2001. Senere hen blev den også tilføjet i den internationale rum festivals “Hall of fame”, der markerer nogle af de bedste rom igennem tiden.

Leder du derfor efter en god rom, så kan du være sikker på at denne er en sikker vinder.

 

 

Havana Club

Selvom denne rom muligvis ikke er den bedste, så er det dog formentlig en af de mest kendte. Derfor fortjener den også at komme med på denne list over god rom. Havana Club blev grundlagt helt tilbage i 1934 og har dermed en lang historie bag sig. Inden da havde den samme familie produceret rom siden 1878, men det var først i 1934, at man officielt skiftede navn. Efter den Cubanske revolution i 1959, blev virksomheden nationaliseret. I 1993 lavede den cubanske regering en aftale med det franske selskab Pernod Ricard, hvorefter rommen blev eksporteret til det meste af verden.

Havana Club er i dag den 5 største rom producent i verden og sælger mere end 5 millioner flasker om året. Rommen bliver solgt i mere end 120 lande.
Havana Club har naturligvis brugt den cubanske kultur i deres marketing, og det har gjort den til en af de mest populære rom i USA og Europa.

Havana Club producerer en lang række af forskellige rom. Nogle af de mere sjældne bliver kun produceret i 1000 flasker om året og er den meget anerkendte Máximo Extra Añejo. Prisen pr. flaske kan løbe op i 12.500 kr. pr. flaske, som vel og mærket kun er på 50 cl.

Udover de mere ekslusive flasker sælger de naturligvis også en standard rom som samtidig er en god rom. Deres mest kendte flaske er deres Havana Club Añejo 3 Cuban Rum. Den har lagret i 3 år, hvilket giver den en god aroma og masser af smag. Rommen er en lys rom som kan benyttes til bl.a. Mojitos og Daiquiris. Det er også denne rom der er den foretrukne hos langt de fleste barer, når det kommer til at lave ovenstående drinks.

Leder man efter en billig og god rom, kan Havana Club være et godt bud.

 

 

Flor de Caña

Denne rom adskiller sig ved at være den første alkohol der er CO2 neutral og samtidig er fair trade certificeret. Rommen bliver produceret af Compañía Licorera i Nicaragua og har været i produktion i mere end 130 år.

Flor de cana bliver produceret med forskellige lagringsår. Den ældste har lagret i hele 25 år og er en single rom. Som vi tidligere har forklaret betyder det at man kun tapper flasker fra den samme tønde og den dermed ikke er blandet op af flere forskellige årgange. Ofte er det sådan ved god rom, at mange af mærkerne skriver 12 år, men den består af forskellige tønder, så den f.eks. kan være blandet sammen med en 5 årig rom.

Udover deres dyrere 25 års rom, så har de også en mere prisvenlig 7 års rom. Denne rom vandt en guldmedalje i 2010 ved San Fransiscos årlig “World Spirits Competition”. Smagen af rommen har nuancer af karamel og nødder sammen med en eftersmag af kokos. Leder du efter en god rom der er af typen “Spiced” rom, så kan vi anbefale denne. Prislejet er stadig i den billige ende og man får meget god rom for pengene.

 

Diplomatico Rom

 

Ron Diplomatico Reserva Exclusiva

Den sidste flaske god rom vi gerne vil dele er Diplomatico der bliver produceret i Venezuela. Rommen produceret i et naturrigt miljø ved foden af andesbjergene. Rommen bliver produceret af de lokale sukkerrør som herefter destilleres ved en klassisk potte metode. Potterne der benyttes i produktionen er produceret i kobber. Efter destilleringsprocessen lagres rommen i 12 år på egetræsfade.

Rommen er en af de mest anmelderroste mørke røm på markedet. Derfor vandt den også guldmedaljen ved “Ministry of Rum Tasting” i 2007. Derudvoer har den også vundet Ekstra Bladets store rom test, hvor den opnåede 6 ud af 6 stjerner.

Rommen er i den søde ende og er derfor oplagt at nyde efter en lang og god middag. Prismæssigt er den i den lidt dyrere ende, men kvaliteten er også herefter. Leder du efter en god rom er dette derfor et godt bud

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

StørrelseMål om livet (cm.)Mål om brystkassen (cm.)
S76 - 8291 - 95
M83 - 8696 - 99
L87 - 94100 - 104
XL95 - 101105 - 109
XXL102 - 107110 - 117