Rengøring af fliser – din guide til at få rene fliser

Opdateret: 21. august 2020

Rengøring af fliser

Rengøring af fliser kan være en krævende opgave, da der oftest skal bruges noget knofedt for at komme i mål. Man opnår det bedste slutresultat, ved at benytte de rigtige metoder og produkter. I denne artikel bliver du klog på forskellige metoder, og hvordan du behandler dine fliser bedst.

Hvis du har et hjem har du højst sandsynlig også et område med fliser. Det kan være i form af en terrasse eller en brusekabine. Over tid bliver alle fliser grimme og slidte at se på, hvilket de fleste ikke ønsker i deres hjem. Det er derfor nødvendigt at vedligeholde og rengøre dem jævnligt. Dette kan være en udfordrende opgave, da det i de fleste tilfælde kræver en del knofedt. Hvis man dog vælger at sætte tid af til forarbejde, kan man komme i mål med at få sine fliser rene, på nemmest mulig måde.

Rengøring af udvendige fliser

Udvendige fliser finder man hos de fleste danske hjem, og det er som oftest i form af en terrasse eller indkørsel. Da disse fliser er udvendige er de mere udsat over for vores natur, og bliver derfor hurtigt slidte af udseende. Dette sker dog over tid, hvilket kan føre til at man ikke altid får rengøring af fliser gjort løbende, som ellers vil være nemmest. Det er altid først når fliserne er hårdt ramt af alger og pest, at man vil gøre noget ved det. Her er det også mest udfordrende, da algerne har fået lov til at gro i fred og ro.

Der findes en række forskellige metoder til rengøring af fliser.
Den første metode er mere gammeldags, og en metode der har været brugt længe. Du kender den sikkert. Her starter du med at smide sand som er skarpkornet, ud over fliserne. Efter det går du ellers bare i gang med at skrubbe. Her er det bedst at benytte en kost med stive børstehår, eller alternativt en skrubbe. Sandet kommer til at virke som slibepapir, og på den måde vil algerne og andet skidt bliver slebet af. På samme tid får du fyldt fugerne op med sand. Metoden er den mest miljøvenlige af dem alle, da der er mindst spild og ingen brug af kemikalier. At man børster fliserne, gør det samtidig svært for alger og andet ukrudt at gro, da de bliver forstyrret.

Denne metode kræver meget knofedt, og man får forbrændt en hel del kalorier. Dette er passende til at man kan forkæle sig selv efterfølgende, måske med en Gin & Tonic. Læs her vores gin bedst i test, hvor vi finder nogle af de bedste gin i verden.

Den næste metode til rengøring af fliser minder meget om den første, dog er den alligevel anderledes. Her er sandet skiftet ud med et kemisk middel i form af fliserens. Produktet blandes op med vand, og fordeles ud på fliserne. Følg altid de instruktioner, som produktet er kommet med. I de fleste tilfælde er proceduren for rengøring af fliser den samme. Man starter med at gøre fliserne fugtige ved at fordele vand ud over dem. Herefter skal den købte fliserens, fordeles ud på fliserne. Dette kan gøres ved hjælp af kost eller sprøjte. Produktet skal nu have tid til at virke, og derfor venter man typisk en halv time. Den præcise tid plejer at stå på det købte produkt. Efter den halve time, fordeler man igen vand ud på alle fliser. Ligesom i den forrige metode benytter man her en kost, og begynder at skrubbe på fliserne. Det kemiske produkt, skulle gerne hjælpe til at løsne skidtet fra fliserne, så det bliver en nemmere rengøring af fliser. Når man er færdig med at skrubbe, skyller man efter med vand. Nogle produkter tager længere tid om at virke end andre. Når man benytter fliserens holder resultatet typisk længere, end alene ved brug af sand. Det er fordi at den kemiske sammensætning i fliserens, gør det besværligt for algerne og andet ukrudt at gro.

Den næste og sidste metode til rengøring af fliser, er den der kræver mindst fysisk arbejde. Men her er der til gengæld brug for noget udstyr, i form af en højtryksrenser.

Fremgangsmåden er meget ligetil, og du starter med at tilslutte din højtryksrenser til noget varmt vand. Herefter er det bedst at arbejde systematisk, og starte med at rense fliserne fra en ende, hen imod et afløb. Selvom dette er nemt skal man alligevel være opmærksom, da fliserne kan tage skade hvis de bliver spulet med for meget kraft. Det ødelægger flisernes glatte overflade, og gør den mere rug. Når overfladen er rug, bliver det nemmere for alger og andet skidt at gro. Man kan med fordel afprøve sin højtryksrenser på en overskydende flise, eller et sted hvor det ikke kan ses. Ud fra det kan man finde den rette styrke til sin rengøring af fliser.

Det er dog en mulighed at få et hoved til sin højtryksrenser, som er egnet lige præcis til fliser. Hovedet er typisk udstyret med børster, og generelt er den mere skånsom mod fliserne. Hvis du er slemt ramt af ukrudt og skidt, kan du benytte kemiske produkter sammen med din højtryksrenser. Så kan man få bugt med selv det slemmeste tilfælde af ukrudt og skidt. At højtryksrenseren er så kraftig, gør også at den desværre ikke kun fjerner skidt, men også sandet i fugerne. Derfor er man til sidst nødsaget til at sprede nyt sand mellem fliserne. Så slap man alligevel ikke helt for at svinge med kosten.

Uanset hvilken metode du vælger at benytte til rengøring af fliser, er det altid en god ide at gøre brug af imprægnering. Det er den sidste behandling man giver fliserne, og gør det svært for alger og flisepest at sætte sig efterfølgende.

Den bedste metode til at være fri for alger og flisepest, er dog at have en god forebyggelse. Det får man ved hjælp af god flisebelægning og fyldte fuger, der forsegler godt. Hvis man allerede er ramt af ukrudt og skidt, er der stadig mulighed for at få sine fliser til at se pæne ud igen. Det kræver bare at man er villig til at smøge ærmerne op, og lave noget fysisk arbejde. Hvis man er i besiddelse af det rette udstyr, bliver det en del nemmere og knap så fysisk. Alle metoder har deres fordele og ulemper, find ud af hvad der fungerer bedst for dig og dine fliser.

Rengøring af indvendige fliser


Indvendige fliser er oftest at se i baderum og køkkener. Fliserne bliver hver dag udsat for bl.a. høj luftfugtighed og snavs, som gør at de hurtigt kommer til at se slidte og gullige ud. Rengøring af fliser er derfor vigtigt at gøre jævnligt, hvis man ønsker at de skal se pæne ud. Det er næsten umuligt at få sine fliser helt rene, uden brug rengøringsmidler. At der også findes forskellige typer af fliser, gør det essentielt at vælge den rette metode og det rette middel til sine fliser. Inden man begynder sin rengøring af fliser er der dog nogle tiltag, som er gældende lige meget hvilken type fliser der er tale om. Da rengøringsmidlerne typisk indeholder kemiske produkter, kan de være hårde for ens hud. Derfor er det smart at være klædt med gummihandsker, inden man går i gang. Udover det er det også vigtigt med udluftning, så du ikke kommer til at stå at indånde alle kemikalierne.

Lige inden man starter er det en god ide at gøre fugerne våde med vand, så de produkter man bruger ikke trænger for langt ind i fugen. Det kan nemlig være skadeligt for holdbarheden, hvis fugerne er for meget udsat for kemikalierne.

Hvis du i din rengøring af fliser er i tvivl om hvilken typer fliser du har, kan du gå til din forhandler og spørge hvilken type flise det er. Du kan også gå ned i dit lokale byggemarked med et billede af dine fliser, og spørge pænt om de ved det. Når du har fundet ud af hvilken type flise du har, kan du komme videre med rengøringen. Så er du sikker på at du ikke kommer til at beskadige dine fliser. Det er nemlig ikke alle fliser der kan tåle f.eks. syre.

Glaserede fliser

Ved rengøring af fliser som er glaserede, starter du med at fugte fugerne mellem fliserne. Herefter vasker du fliserne af med universalrengøringsmiddel, som er fortyndet i varmt vand. Se på produktet hvor meget vand du skal have i til din blanding. Start altid med at tilsætte vand, og til sidst syre. Brug en svamp til at gnubbe på fliserne, til de er pæne og rene. Efter det skyller du svampen, og tørrer efter med vand.

For at fjerne kalk kan du benytte syrer som eddikesyre eller citronsyre. Du kan også vælge at benytte et helt tredje afkalkningsmiddel. Her starter du med at blande det anvendte middel op med vand. Det er typisk 1-2 deciliter syre til 1 liter vand. Følg dog altid anvisningen på produktet, og benyt handsker. Brug herefter en klud eller større svamp, og skrub fliserne rene. Når du har været igennem alle fliserne, skyller du af med vand. Hvis du ikke er tilfreds og der stadig er kalk på fliserne, kan du gentage behandlingen.

Hvis fliserne er hårdt ramt, kan du med fordel bruge et stærkere produkt.

Ikke glaserede fliser

Ved rengøring af fliser som ikke er glaserede, er det godt at undgå syre, da det opløser kalken og gør fliserne rug. Brug derfor en opløsning af brun sæbe. Du kan købe brun sæbe med forskellige pH-værdi, hvilket også betyder at de skal blandes op forskelligt. Vær særligt opmærksom på dette, så du får den rigtigt opløsning. Brug en klud eller svamp til at skrubbe fliserne, indtil de er rene. Gentag dette til du er tilfreds med fliserne. Skyl til sidst godt efter, og sørg for at fjerne alle sæberesterne fra fliserne.

Fliser af natursten

Ligesom de ikke glaserede fliser, må du ikke benytte syre til rengøring af natursten. Dette nedbryder den naturlige kalk i stenen, og får dem til at være rug. I stedet for kan du benytte brun sæbe, eller et opvaskemiddel der ikke er syreholdig. Det er meget almindeligt at et opvaskemiddel indeholder syre, vær derfor ekstra opmærksom på at læse varedeklarationen. I din rengøring af fliser blander du midlet op med varmt vand, og skrubber skidtet af fliserne. Brug eventuelt en børste til de steder der er hårdets ramt. Skyl herefter af med vand, og gentag efter behov.

Hvis der er meget kalk, kan det fjernes med meget fint sandpapir. Anvend en støvmaske, så du ikke indånder støvet. Herefter kan du med fordel polere fliserne med bivoks. Det puster nyt liv i dine matte fliser, og gør dem pæne og blanke.

Hvis man vil have pæne og rene fliser hele året rundt, kan man ikke komme uden om fysisk arbejde. Fliser er hårdt udsat, og derfor kræver det at man er villig til at bruge noget knofedt for at komme i mål. Når man dog endelig kommer i mål, ser man at det har været det hele værd. For skinnende rene fliser ser godt ud til alle hjem. Tak fordi du læste med.

Har du set os?

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

Størrelse Mål om livet (cm.) Mål om brystkassen (cm.)
S 76 - 82 91 - 95
M 83 - 86 96 - 99
L 87 - 94 100 - 104
XL 95 - 101 105 - 109
XXL 102 - 107 110 - 117

Velkommen tilbage

Glemt dit kodeord?

Indtast venligst din email adresse og du vil herefter modtage et link med mulighed for at nulstille din adgangskode