Din guide til specialøl

Opdateret: 7. december 2020

Hvad er specialøl?:

 

Ølmarkedet er kæmpe stort, og kan til tider være svært at finde rundt i. Man kender de klassiske pilsnere fra Tuborg og Carlsberg, men der findes også et hav af specialøl brygget på både danske og udenlandske bryggerier. Og netop dette marked er blevet meget større de seneste par år. Danskerne har fået en tendens til oftere at undersøge det større ølmarked og prøve nye smagsvarianter. Hver 10. øl der blev drukket i Danmark i 2017 var en specialøl. Det er en andel på ca. 9,8% af det totale ølsalg. I 2006 var andelen på 2,6%, hvilket altså vil sige, at det er steget med 7,2% på 11 år. Man kan forvente en endnu højere andel af salg af specialøl henover årene. Dog foretrækker danskerne fortsat en klassisk pilsner fremfor de specielle, da 2 ud af 3 øl der bliver drukket i Danmark er af denne kategori. Det kan der bestemt være mange grunde til. Måske fordi det er det sikre valg. Både når man står i supermarkedet og skal købe øl, men også hvis man er ude hos folk eller på bar – en pilsner er man sikker på at kunne lide. Det kan også sagtens være af økonomiske årsager. Oftest er specialøl nemlig dyrere end en klassisk pilsner, og nogle vil måske ikke spilde sine penge på en øl, de ikke er sikre på, om de kan lide. Når det så er sagt, er det tydeligt at den gennemsnitlige dansker er begyndt at gå mere op i kvalitet, og det kan også ses i de mange nye specialøl, der hvert år bliver brygget. Dertil åbner en masse nye bryggerier også i både Danmark og i udlandet. 

Specialøl

Kilde: https://beerticker.dk/rekorder-1-622-nye-danske-oel-i-2017-hele-30-nye-bryggerier-paa-et-aar-52809

Typer af specialøl:

 

Der er altså en masse helt vildt lækre specialøl, der er værd at prøve. Den mest populære blandt danskerne er kategorien ‘ale’. Det betyder at øllen er overgæret, og den kan både fås lys og mørk. Dermed er det en meget bred kategori. Næsten alle producenter af specialøl fremstiller en form for ale. Derudover er der den populære kategori ‘hvedeøl’. Dette er også en overgæret øl, men specielt ved denne er, at 50% af malten i øllen stammer fra hvede, som giver den en mere fyldig smag. Er man mere til en bitter øl, er der ‘indian pale ale’, som indeholder en smule mere alkohol, og er en del mere humlet end de andre kategorier. Den går også under navnet ‘IPA’. Den næste kategori som vi vil nævne er ‘brown ale’ som er mere til den søde side, da den kun er let humlet. Sidst men ikke mindst af de kategorier vi vil nævne er en ‘stout’. Denne kategori er storebroren til dem alle, da den indeholder en del mere alkohol end de andre. Oftest ligger den på 8% alkohol. Denne øltype er brygget på ristet malt, og har en meget mørk farve. Disse nævnte kategorier er nogle af de mest populære, og nogen af dem som de fleste ølproducenter har på ølkortet. 

 

Ønsker man at gå på opdagelse blandt specialøl, er der masser af muligheder, men man skal nok ikke forvente at kunne lide alt hvad ølmarkedet har at byde på. Øllene er nemlig så forskellige, at der er noget for enhver smag. Ønsker du at prøve specialøl på en bar, har vi også skrevet en artikel om de bedste ølbarer i København her

Herunder har vi lavet en guide, til når du skal prøve specialøl, for at give dig et bedre overblik over det store udvalg. 

 

Einstok White Ale specialøl

Einstok White Ale:

Den første specialøl på listen er en hvedeøl fra Island. Denne øl er meget frisk grundet indholdet af appelsinskal og koriander. Det gør den især god sammen med krydret mad fra fx. mexico, fisk og skaldyr eller mad fra Asien. Specielt ved denne øl er at den er brygget på en smule havre og islandsk vand , som gør øllen forfriskende. Derudover føles den meget rund og glat i munden. Den har en alkoholprocent på 5,2% og koster ca. 24 kr. pr. flaske på 0,33 liter. 

Limfjordsporter

Limfjordsporter:

Den næste øl vi skal stifte kendskab med, er en af de stærkere. Det er nemlig en stout, eller som vi i Danmark nærmere ville kalde en porter. Den er brygget i Danmark på Thisted Bryghus, og har en alkoholprocent på 7,9%, hvilket gør den til en meget kraftig øl. En øl som denne er meget karakteristisk i smagen, og derfor er det ikke alle, der bryder sig om den, men den er helt klart et smag værd. Den har nemlig en bitterhed udover det sædvanlige, samtidig med man også møder det søde og det brændte. Vil man udforske i øl, ville denne altså være et interessant valg. Den koster ca. 16 kr. pr. flaske. 

 

Lervig Tasty Juice:

Lervig Tasty Juice:

Denne øl er fra et norsk bryghus, som forsøger sig med at fremstille de mest udforskende og anderledes øl i verden. Den er brygget på tropiske frugter og citrus og ligger i kategorien ‘Indian Pale Ale’. Specielt ved denne øl er, at den skal drikkes med det samme, for at opretholde friskheden. Derfor er den også produceret i en dåse. Ønsker du at få en hel speciel øloplevelse, vil denne øl være et rigtig godt bud, da der ikke findes mange øl lig denne. Den er i den dyrere ende og koster 54 kr. pr. dåse, men den vil formentlig være det hele værd. 

 

Svaneke Brown Ale specialøl

Svaneke Brown Ale:

Denne øl hører til i kategorien ‘brown ale’, hvilket vil sige at den er en af de mildere øl, da den kun er let humlet. Den er brygget på bornholmske Svaneke Bryghus, og indeholder passionsfrugt og chokolade, som gør den god sammen med kød og ost. Den indeholder 5% alkohol, og koster ca. 25 kr. pr. flaske. 

 

Grimbergen Blonde

Grimbergen Blonde:

En klassisk lys ale er Grimbergen Blonde. Den er er velkendt blandt øldrikkere, og er et sikkert valg, hvis man skal have en specialøl. Den er brygget på bl.a. ananas og nellike, der formår at fremkalde en fornemmelse af både sødme og bitterhed, når denne øl nydes. Den har en alkoholprocent på 6,7, som også gør den en smule stærkere end en normal pilsner. Øllen koster ca. 18 kr. pr. flaske. Hvis du er ny i ølverdenen, og har et ønske om at udforske den nærmere, er denne øl en god start.

 

specialøl

Ale No. 16:

Denne øl er en mørk ale brygget på Refsvindinge på Fyn. Den er brygget på en original engelsk gær, og blev i 1997 og 2000 kåret som Danmarks bedste øl og den fik endda en 3. plads på verdensplan i 2000. Den er god med lette retter som f.eks. brød, ost og nødder. Den er nemlig også brygget på bl.a. valnødder, som også er med til at fremme sødmen i øllen. 

 

Gouden Carolus Christmas special øl

Gouden Carolus Christmas:

Denne øl hører til den mere højtidelige juletid. Det er nemlig en jule ale på hele 10,50% alkohol, så det er altså en rigtig stærk en af slagsen. Den koster også 60 kr. pr. flaske på 75 cl, men den er dog også helt speciel. Den er nemlig fremstillet på de fineste malttyper, og der er dertil tilføjet 6 forskellige urter og krydderier. Den er især god i juletid grundet den krydrede smag, men den kan bestemt også nydes på andre tider af året. 

 

Gamle Københavner

Gamle Københavner:

Når man snakker om specialøl i Danmark, kan man ikke undgå at støde på Nørrebro Bryghus. Dette bryghus er kendt for sine mange lækre og velkendte øl. Denne Gamle Københavner er fremstillet med tanke på de gamle bryggeriarbejdere, der arbejdede i København for flere år siden. Den indeholder kun 4 ingredienser: humle, gær, malt og vand. Det er den af den grund, at bibeholde de gamle metoder, man brugte da man bryggede øl i 1800-tallet. Malten i øllen er dertil også 100% dansk, og man anbefaler også at nyde øllen til et klassisk smørrebrød eller på det lokale værtshus. Øllen har en alkoholprocent på 4,5%, og koster ca. 50 kr. pr. liter. 

 

Willemoes Ale specialøl

Willemoes Ale:

Denne ale kommer fra et af de mest populære bryggerier i Danmark – nemlig Vestfyen. Vestfyen er mest kendt for sin Willemoes serie, som indeholder alt fra klassiske ales som denne til juleøl og påskebryg. Det er en hyldest til Peter Willemoes, som man i gamle dage så som en helt på havene. Han kæmpede for Danmarks stolthed og værdi, og endte med at betale sit liv for denne kamp. Denne ale har en alkoholprocent på 5,2%, og er brygget på samme malt, som bruges ved brygning af en pilsner. Dertil er der tilføjet brun farin og lakrids, som tilføjer sødme til øllen. Den koster ca. 20 kr. pr. flaske på 50 cl. 

 

En verden af muligheder:

 

Disse nævnte øl er kun få ud af rigtig mange lækre specialøl, man kan få. Der er en hel verden af øl brygget på alverdens ingredienser i alverdens forskellige lande. Det er dog vigtigt at have i mente, at det formentlig ikke er alle specialøl, der falder i ens smag grundet de mange forskellige typer af øl, der findes. Det er bare om at komme i gang med at få eksperimenteret en masse, og på den måde finde sine favoritter, og hvilke typer af øl man foretrækker. Rigtig god fornøjelse!

Har du set os?

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

Størrelse Mål om livet (cm.) Mål om brystkassen (cm.)
S 76 - 82 91 - 95
M 83 - 86 96 - 99
L 87 - 94 100 - 104
XL 95 - 101 105 - 109
XXL 102 - 107 110 - 117

Velkommen tilbage

Glemt dit kodeord?

Indtast venligst din email adresse og du vil herefter modtage et link med mulighed for at nulstille din adgangskode