Tøjvask guide: Sådan vasker du dit tøj mest effektivt

Opdateret: 1. april 2020

tøjvask

Tøjvask: Er du i tvivl om, hvordan du vasker dit tøj korrekt og mest effektivt? Herunder finder du en tøjvask guide, som du med fordel kan følge, hvis du vil sikre dig, at du vasker på den mest tidsbesparende og miljøvenlige måde.

Det er de færreste, der ligefrem bliver begejstrede, når der skal vaskes tøj – især, hvis det ikke gøres på den korrekte måde. Der er nemlig både tid og penge at spare, hvis du vasker dit tøj på en skånsom og miljøvenlig måde, der sikrer dig de bedste resultater.

Tekstikfibrene i dit tøj er afgørende for, hvordan tøjvasken skal gribes an. Det betaler sig at følge et par simple retningslinjer, før du sætter vasketøjet over, da det både kan spare dig for tid og unødvendigt slid på dine klæder.

Som udgangspunkt bør du følge vaskeanvisningerne på dit tøj, så du undgår at det krymper eller bliver misfarvet. Der er dog undtagelser, hvor du enten bør vaske ved højere eller lavere temperaturer, afhængigt af hvor beskidt tøjet er.

Hvordan sorterer jeg mit vasketøj?

Du kan ikke bare vaske alt tøj ved samme temperatur. Først og fremmest skal det sorteres efter farve, så du undgår, at tøjet får misfarvninger under vasken. Lyse og mørke tekstiler skal sorteres, så det vaskes hver for sig. Du kan med fordel bruge to vasketøjskurve, så du sorterer det, i takt med at det bliver beskidt.

Herudover er tekstilfibrene afgørende for, hvilket vaskeprogram tøjet kan tåle. Silke er enormt følsomt, og kræver et skånsomt vaskeprogram. Det gør sig også gældende for syntetiske tekstiler. Bomuld er mere hårdført, og kan tåle de fleste vaskeprogrammer.

Generelt bør du følge de vaskeanvisningerne, så du vasker det tøj, som kan tåle en høj temperatur, for sig – og det, som kræver et mere skånsomt program, for sig.

Hvor mange grader skal jeg vaske på?

Du risikerer at bruge unødvendig energi, hvis du altid vasker dit tøj med varmt vand. De vaskeanvisninger, der følger med tøjet, angiver de anbefalede temperaturer – men det er ikke ensbetydende med, at du altid skal følge dem.

Du kan sagtens vaske på lavere temperaturer, hvis ikke tøjet er beskidt, snavset eller har været i kontakt med smitsomme bakterier eller støvmider. Det vil være en fordel for miljøet, da det kræver færre ressourcer, ligesom det vil være billigere for dig – og mere skånsomt for tøjet.

Anbefalede temperaturer i vores tøjvask guide

Som nævnt, afhænger den temperatur, du skal vaske dit tøj på, af hvilke materialer det er lavet af, samt hvilken type tøj der er tale om. Som tommelfingerregel bør du følge nedenstående temperaturer ved tøjvask:

● 15-20°C: Bluser, bukser, t-shirts og tøj, som du generelt ville vaske på 30-40°C, kan i de fleste tilfælde sagtens nøjes med at blive vasket ved 15-20°C, medmindre det er meget beskidt, lugter eller har været i kontakt med smitsomme bakterier.

● 30-40°C: Vurdér, hvor beskidt tøjet er. Hvis ikke det er alt for beskidt, kan du sagtens skrue ned på 30°C, så længe du husker at vaske det ved den anbefalede temperatur en gang imellem.

● 60°C: Du bør vaske sengetøj, håndklæder og undertøj på 60°C. Det samme gælder for andet tøj, der kan indeholde støvmider eller usunde bakterier. Undertøj kan du i princippet vaske ved 40°C, men det meste kan tåle 60°C grader, så der er ingen grund til at løbe risikoen.

● 90°C: Karklude og tøj, der har været i kontakt med smitsomme bakterier, bør blive vasket ved 90°C, så du er sikker på, at bakterierne dør.

 

Dræb bakertierne under tøjvask

I denne tøjvask guide er det vigtigt at informere om, at støvmider og bakterier udelukkende forsvinder, hvis de bliver udsat for en temperatur, der er så høj, at de dør. Nogle er mere hårdføre, så de først dør ved 80°C, mens andre kun behøver 60°C. Generelt anbefaler Sundhedsstyrelsen følgende anvisninger:

● Undertøj, håndklæder, linned, viskestykker og karklude vaskes ved 60°C.
● Har en person i din husstand fnat, lus eller smitsom sygdom med bakterier, svampe eller virus, bør du vaske ved 60°C.
● Opkast, urinpletter, blod, afføring og diarré på tøjet kræver, at du vasker ved mindst 80°C – og gerne på 90°C for at være på den sikre side.

Lugter din vaskemaskine surt eller dårligt, kan det være fordi, der er bakterier i den. Er det tilfældet, kan du vaske en tom maskine ved 60-90°C. Brug blegemiddel og vaskepulver, der egner sig til hvid vask. Det dræber bakterierne og renser vaskemaskinen, så lugten forsvinder. Sørg altid for, at lågen er åben, når du er færdig med at vaske.

Er det nødvendigt at bruge skyllemiddel til tøjvask?

Det er ikke nødvendigt at bruge skyllemiddel, medmindre du skal vaske syntetiske materialer. Generelt bør du holde dit forbrug af skyllemiddel til et minimum, da naturen har svært ved at nedbryde det. Herudover indeholder skyllemiddel parfume, som er allergifremkaldende og ikke nødvendigt, når du vasker tøj.

Bor du i et område med hårdt vand, kan det være en fordel at bruge skyllemiddel til tøjvask, da det har en blødgørende effekt, men brug det med omtanke.

Formålet med skyllemiddel i tøjvask

Formålet med at bruge skyllemiddel til tøjvask er at gøre dit tøj blødt og lækkert, fjerne elektricitet samt få det til at dufte dejligt. Bruger du skyllemiddel, når du vasker bomuldstekstiler, lægger der sig et blødgørende lag oven på fibrene.

Det samme gør sig gældende, hvis du bruger skyllemiddel, når du vasker viskestykker og håndklæder. Dog har det den negative effekt, at de mister deres sugeevne.

Du bør ikke bruge skyllemiddel til åndbare tekstiler

Du bør ikke anvende skyllemiddel, hvis du vasker åndbare tekstiler som Gore-Tex eller mikrofibre. Mikrofibrene er statiske, og da skyllemiddel har en antistatisk effekt, vil det modvirke formålet med mikrofibrene.

Du bør ikke bruge skyllemiddel til jeans

Du kan sagtens vaske dine jeans i vaskemaskinen, medmindre andet er angivet i vaskeanvisningerne. Dog bør du være påpasselig med at bruge skyllemiddel, når du vasker jeans, da enzymerne i skyllemidlet kan opløse de fibre, som gør stoffet elastisk. Det kan gå ud over pasformen, da det får dine jeans til at sidde mere løst.

Har du set os?

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

Størrelse Mål om livet (cm.) Mål om brystkassen (cm.)
S 76 - 82 91 - 95
M 83 - 86 96 - 99
L 87 - 94 100 - 104
XL 95 - 101 105 - 109
XXL 102 - 107 110 - 117

Velkommen tilbage

Glemt dit kodeord?

Indtast venligst din email adresse og du vil herefter modtage et link med mulighed for at nulstille din adgangskode