Sådan vasker du dit undertøj korrekt

Opdateret: 7. marts 2019

vask undertøj

Det virker måske simpelt at vaske sit undertøj, men forskellige materialer kan betyde at dit undertøj skal vaskes på vidt forskellige måder. Vi kender alle til følelsen af et par lækre nye underbukser, men efter et par vaske er farven på stoffet famlet, elastikken er blevet en smule løs og stoffet føles generelt ikke lige så lækkert som til at starte med. Det er det klassiske eksempel på undertøj, der ikke er vasket helt korrekt.

De fleste er hurtige til at smide alt undertøj i en samlet vask uden at kigge på vaskeinformationerne, men ved at investere et par få minutters læsning, kan vi sikre dig at:

– Underbukserne holder deres farve

– Elastikken beholder sit stræk og blødhed

– Underbuksernes levetid forlænges

Vask af undertøj er essentielt for at have en ordentlig hygiejne og dermed holde antallet af bakterier, virus og svampe på et acceptabelt niveau. Samtidig skal undertøjet se rent og pænt ud, så det er hele tiden en balanceevne imellem hvad materialerne kan holde til og hvor hygiejnisk man ønsker vasken skal være. Netop med undertøj er det dog vigtigt at sørge for, at man får vasket dem hver gang efter en dags brug.

Huskeregler for vask af undertøj

Vask undertøj for sig: Det er måske indlysende at undertøj skal vaskes alene, men derfor er det stadig nødvendigt at nævne. Hvis man f.eks. vasker sit undertøj sammen med viskestykker, er der en risiko for, at man spreder bakterier til køkkenet. Coli og andre fækale baktier skal man være påpasselig med, så sørg for kun at vaske undertøjet i den samme vask uden andre beklædningsdele, lagner, dynebetræk, viskestykker, osv.

Hold lidt igen med tørretumbleren: Mange tørretumblere kan ende med påføre undertøjet temperaturer op til 100 grader, hvilket kan sidestilles med at lægge undertøjet ind i en ovn. Det er særligt slemt for de underbukser, hvor der er stræk i, da der er tilføjet elastan i stoffet. Samtidig er bæltet produceret i mikrofiber, som heller ikke tåler at blive påført høj varme. Farven på stoffet famler også ved høje temperaturer, så der er altså mange argumenter for at være påpasselig med tørretumbleren. Derfor er det altid en god idé at lufttørre undertøjet og dermed skåne materialerne for unødvendig slid. Har du travlt, kan du i visse tilfælde benytte dig af tørretumbleren, men sørg for at sætte temperaturen på det laveste og tag dem ud, ligeså snart de er tørre.

Undertøj i mikrofiber tåler ikke høj varme: Har man underbukser i fuld mikrofiber, skal man være meget påpasselig med at vaske det i for høj varme. Mikrofiber er særlig overfølsom overfor høje temperaturer. Samtidig kan en tur i tørretumbleren med høje varme få det tynde syntetiske stof til at smelte.

Opdel vask i farver: For at undgå at dit lyse undertøj bliver smittet af dit farvede undertøj, så er det en god idé at vaske lyse farver i en vask og mørke farver i anden vask. 

Vend vrangen ud, når du vasker dit undertøj: Ved vask af undertøj kan det være en god idé at vende vrangen ud. Det har op til flere fordele. Når man vasker tøj bliver det selvfølgelig slidt op af hinanden under vasken og det er bl.a. med til at få farven til at falme. Vender du derfor vrangen ud på undertøjet inden du vasker det, så vil det kun slide på farven indvendig. Derudover er undertøjet naturligvis også mere beskidt indvendig end udvendig, og derfor kan det også være bedre for hygiejnen at vaske med vrangen ud.

Pas på med at tørre undertøj direkte i solen: Selvom det er en hurtig metode til at få sit undertøj tørt på om sommeren, så kan UVA og UVB stråler fra solen gøre stoffet svagere og få farverne til at falme. Sørg derfor for at lufttørre dit undertøj i skyggen efter vask.

Vask undertøj
Du kan passende lufttørre dit undertøj som kvinden her. Om det er passende og effektivt ved jeg ikke, men det er i hvert fald skånsomt for undetøjet.

 

Hvor mange grader skal undertøjet vaskes på?

Diskussionen går ofte på om undertøj skal vaskes ved 60 grader eller om man kan nøjes med at vaske ved 40 grader. Til den daglige vask kan enzymerne i vaskepulveret lang hen af vejen være nok til at fjerne urinrester og snavs og derfor er 40 graders vask ofte tilstrækkelig. I langt de fleste herreunderbukser i bomuld står der også angivet 40 grader ved vaskeinformationerne, men det er en undermærkning set i fht. at bomuld sagtens kan klare 60-90 grader.

Problematikken er dog, at de fleste elastikker ofte er produceret i mikrofiber, som kan have sværere ved at klare de høje temperaturer. Sundhedsstyrrelsen anbefaler at vasker undertøj ved 60 grader, hvis man vil være sikker på, at fækale bakterier dør, så derfor kan man ved nogle vaske vælge at forhøje temperaturen. Men jo oftere du vasker på 40 grader jo længere holder dine underbukser også. Det gælder både farven på stoffet, holdbarheden og strækket i elastikken.

Dyrker man meget sport, er det en god idé at vaske undertøj på lidt højere varme. Fugtighed og varme kan nemlig være bakteriedannende.

Husk også at vasker du på lavere grader, er du med til at skåne miljøet. Vaskemaskiner bruger nemlig mindre energi på at varme vandet op ved lave temperaturer. Vær dog opmærksom på at bakterier kan få undertøjet til lugte surt og dårligt, hvis man vasker ofte ved lave temperaturer. Her kan man dog vaske med en tom maskine ved mindst 90 grader og efterfølgende lave et skyllepogram.

Har du set os?

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

Størrelse Mål om livet (cm.) Mål om brystkassen (cm.)
S 76 - 82 91 - 95
M 83 - 86 96 - 99
L 87 - 94 100 - 104
XL 95 - 101 105 - 109
XXL 102 - 107 110 - 117

Velkommen tilbage

Glemt dit kodeord?

Indtast venligst din email adresse og du vil herefter modtage et link med mulighed for at nulstille din adgangskode