Vaskeanvisninger: Din guide til at få dit tøj til at holde længere:

Opdateret: 3. maj 2020

Der findes over 100 forskellige typer af vaskeanvisninger, så det kan til tider være svært at finde frem til hvad de lige nøjagtig betyder hver i sær. Derfor forsøger vi her at forklare de mest almindelig du støder på, så du kan lære at vaske og tørre dit tøj på den mest hensigtsmæssige måde. Ved at følge tøjets vaskeanvisninger sørger du for at tøjet både holder længere og at det samtidig ikke mister farven og ser gammel og slidt ud.

Vi gennemgår derfor vaskeanvisninger inden for hvilken type af vask dit tøj kan tåle, hvordan tøjet skal tørre, blegningen og til sidst vaskeanvisninger i fht. strygning.

Vaskeanvisninger for hvilken type af vask tøjet kan klare.

Det første man skal overveje er selvfølgelig hvilken type vask tøjet kan klare. Undertøj i bomuld kan f.eks. klare en almindelig vask på 60 grader mens et par habit bukser kun må sendes til rens. Nedenfor har vi angivet nogle af de mest almindelig vaskeanvisninger.

vaskeanvisninger

 

Som det fremgår af ovenstående vaskeanvisninger er det ofte angivet af et ikon, der enten kan have et kryds over sig, der symboliserer at tøjet kun kan tåle en maskinvask, eller også kan man se hvor høj varme man må give tøjet eller et maks i antallet af grader.

Vaskeanvisninger for hvordan du skal tørre dit tøj

Tørring af tøjet er det der kan være hårdest for stoffet. Derfor skal du være særlig opmærksom på, hvad der står angivet i højest vaskeanvisninger. Oftest angives der om tøjet kan tåle at blive tørretumblet. Som hovedregel er det dog altid bedst at tørre tøjet ved lufttørring. Nedenfor kan du finde de mest almindelig ikoner.

vaskeanvisninger

Når der står et ikon som “Ingen tørretumbling”, så er det altså vigtigt, at man sørger for at lufttørre tøjet. Det gælder bl.a. det meste sportstøj der er lavet i mikrofiber. Får det alt for høj varme kan det nemlig risikere at smelte.

Vaskeanvisninger ved blegning og strygning

Vil du gerne blege dit tøj, så det bliver hvidt igen, er det vigtigt at være opmærksom på om det står angivet. Dette står angivet som en trekant. Ved at huske dette ikon kan du sørge for ikke at ødelægge dit hvide tøj.
Når det kommer til strygning af dit tøj skal du være særlig opmærksom på om det kan tåle varmen. Nogle stoftyper kan nemlig risikere at smelte, hvis de får alt for høj varme under strygningen. Igen er det mikrofiberen der er særlig udsat, så det meste af dit sportstøj skal du være påpasselig med.

vaskeanvisninger

Vaskeanvisninger der er knap så almindelig

Ovenstående vaskeanvisninger har vi formentlig alle sammen stødt på. De er nemlig nogle af de mest almindelige og findes  stortset på alle stykker tøj, sengetøj, duge osv.

Men der findes også en række andre vaskeanvisninger der kan være brugbare at kunne tyde. Her viser vi derfor et par af de mindre almindelige.

vaskeanvisninger

Ovenstående vaskeanvisninger omhandler alle resning og er primært informationer dit lokale renseri kan benytte sig af.

P symbolet betyder at tøjet tåler almindelig rensning men udelukkende med tetraklorethylen. Det er et farveløst stof der primært bruges i forbindelse med rensning.

“A” symbolet fortæller at alle typer af rens er tilladt og “F” symbolet viser, at man udelukkende må benytte stoffet HCS. 

Da langt de fleste sender deres tøj til et renseri og ikke selv står for rens, vil vaskeanvisningerne ovenfor ikke være nødvendigt at kunne.

Udover symbolerne for rens, findes der også en række anvisninger når det kommer til tørring af tøj. Her er det særligt relevant hvis man skal tørre tøjet uden brug af en tørretumbler.vaskeanvisningerTørring af dit tøj kan ofte være mere vigtigt end måden det bliver vasket på. I fht. symbolerne for tørretumbling, så er ikonerne for naturlig tørring af tøjet lidt sværere at tyde. Vi viser derfor nogle af de mest almindelige.

Det første symbol, der viser en enkelt streg med en lille bue, er en vaskeanvisning der viser at man kan hænge tøjet til tørre ude foran. Symbolet med de 3 lodrette streger betyder at du kan tørre dit tøj på et tørrestativ indendørs. Det sidste symbol med en enkelt vandret streg betyder at man skal tørre tøjet fladt. Det kan typisk være uldtrøjer der kan blive strukket ud, hvis man hænger dem op til tørre.

Download vores guide til vaskeanvisninger

Du kan undgå at blive forvirret over hvordan du skal håndtere vask og tørring af dit tøj igen, ved at downloade vores guide i en printvenlig udgave. Når du har downloadet denne PDF fil kan du nemt huske hvad alle de forskellige ikoner betyder.

DOWNLOAD HER

Husk at vaskeanvisninger er der for at guide dig igennem hvordan du bedst passer på dit tøj. På den måde sørger du for, at det holder længere og du undgår misfarvninger og at ser slidt ud. Hos Undy er der også angivet vaskeanvisninger på alle underbukserne. Ved at følge dem, så holder dine underbukser lidt længere.

Har du set os?

Størrelsesguide

Mål rundt om brystkassen samt rundt om livet. Herefter kan du finde frem til din størrelse ved at bruge nedenstående skema.

Størrelse Mål om livet (cm.) Mål om brystkassen (cm.)
S 76 - 82 91 - 95
M 83 - 86 96 - 99
L 87 - 94 100 - 104
XL 95 - 101 105 - 109
XXL 102 - 107 110 - 117

Velkommen tilbage

Glemt dit kodeord?

Indtast venligst din email adresse og du vil herefter modtage et link med mulighed for at nulstille din adgangskode